Årets första nyhet med biljettkörningar blev en favorit i repris.

Planerad resa Nynäshamn 21/9 -24 som blev till Sandhamnsresa

Höstsäsongens andra resa med robotbåtsturer för allmänheten med R142 Ystad och vår förening FSvR, Föreningen Svenska Robotbåtar var planerad att bli ett nytt äventyr i programmet till Nynäshamn och sjökrogen Kroken. Tyvärr gjorde problem i sista stund med förtöjning vid kajen att mycket arbete krävdes bakom kulisserna med att ordna med en fullvärdig ersättningsresa. Tack vare föreningens jobb och bra kontakter i Sandhamn blev det möjligt att med kort varsel ordna med tilläggning till vid lotskajen och äta lunch på Seglarhotellet.

Turen till Sandhamn med lunch (grillad fläskkotlett, eller fisk- och skaldjursgryta eller vegetarisk svamparancini) på Seglarhotellet kunde ordnas som nytt program. Ett 40-tal gäster, från Nordingrå i norr till Norrköping i söder, samlades på Gålö för kaffe och presentation av dagens resa. Vädret var fantastiskt med sol, nästan vindstilla och klarblå himmel, som borgade för en härlig dag till sjöss.

Efter säkerhetsgenomgång och påtagning av flytvästar startade gasturbinerna med sitt karaktäristiska jetmotorljud. Dock blev det först en så kallad ”bomstart” på babords maskin, (dvs maskinen ville inte tända), men vi fick omedelbart igång maskinerna igen.

Dock

Ut på Mysingen där vi snart girade nordost och passerade nära Ornö, gjorde en s k ”burnout”, dvs fartyget saktade ned till stillastående och så gavs ordern ”alla maskiner 11’4” (varvtalet i gasturbinerna). På mindre än en halv minut nåddes dagens toppfart på nästan 40 knop. På Jungfrufjärden fortsattes resan sedan i hög marschfart hela vägen med neddragningar vid färjepassager och smalare sund, för att undvika dyningar bland bryggor, mm.

Vidare färd gick över Nämdöfjärden, förbi Franska stenarna och Stavsnäs/Runmarö. Via kanten på Kanholmsfjärden styrde vi in mot Sandhamn, där båttrafiken var lugnare denna tid på året, men där ändå många fritidsbåtar tagit chansen till en sista seglingshelg. Som vanligt krävdes skicklighet och bestämdhet för att få Ystad förtöjd vid lotsbryggan. Idag togs en extra stor sväng förbi Seglarhotellet för att få en bättre anlöpning. Vi kunde se publik på de bortre klipporna som stod och beskådade vår framfart.

Passagerare och gäster åt lunch på Seglarhotellet, medan besättningen kunde njuta av sin lunch i solen på däck ombord. För de intresserade fanns tid för egna strövtåg i Sandhamn. Många boende och besökare i Sandhamn, passade på att göra besök på Ystad för guidning och rundvandring ombord.

Hemvägen anträddes genom att backa ut från Lotsbryggan lika långt igen och sedan ut genom sundet till Kanholmsfjärden.

Kan noteras att vi på vägen till och från och i närheten av Sandhamn mötte en mängd olika fartyg från bl.a. Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, Räddningstjänsten, Polisen och till och med Sjöfartsverkets räddningshelikopter (SAR) var uppe i luften. Mycket att fotografera m.a.o.

Vi passerade hemåt via den inre farleden förbi Dalarö och Dalarö skans. Efter dagens underbara tur var säkert samtliga passagerare nöjda hoppas vi, eftersom ingen hoppade av den planerade resan till Nynäshamn och fick i stället en annorlunda historia att dela med sig av.

Till sist ger vi ett stort tack till Arne i Sandhamn, som är vår hjälpande hand i vår kontakt med lotsarna och lotskajen, samt även tack till lotspersonalen som hjälper oss med att skapa plats på kajen och med tilläggning.

Skribent: Jan Olof Waltersson